Skip to content
handige tips voor onderhoud en reiniging van een gietvloer

Hoe onderhoud & reinig je jouw gietvloer?

Hoe je een Gietvloer Onderhoudt en Reinigt: Tips en Tricks

Een gietvloer is tegenwoordig niet meer weg te denken in het interieur. Maar wist je dat het niet alleen stijlvol is, maar ook buitengewoon handig en makkelijk in het onderhouden! Het geheim van een gietvloer die jaren mooi blijft, zit ‘m in het juiste onderhoud en de juiste reiniging. Wil je jouw gietvloer laten stralen als nooit tevoren? Lees dan snel verder, want we hebben een aantal handige tips en trucs om jouw gietvloer in perfecte staat te houden. Vergeet dure makeovers en urenlang schrobben; met deze praktische adviezen zorg je ervoor dat je gietvloer er jarenlang als nieuw uitziet.

 

1. Regelmatig vegen en stofzuigen

Begin met het verwijderen van vuil en stof door regelmatig te vegen of te stofzuigen. Dit voorkomt dat vuil en kleine deeltjes zich ophopen en krassen op de vloer veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstel om krassen te voorkomen.

 

2. Dweil met zachte materialen

Om je gietvloer schoon te maken, gebruik je een zachte microvezel dweil of een mop met een zachte pad. Vermijd harde borstels of schuurmiddelen, omdat deze de vloer kunnen beschadigen. Maak de dweil licht vochtig met warm water en een mild schoonmaakmiddel dat specifiek geschikt is voor gietvloeren.

 

3. Vermijd agressieve chemicaliën

Gebruik nooit agressieve chemische schoonmaakmiddelen, bleekmiddel of ammoniak op je gietvloer. Deze kunnen de toplaag beschadigen en de kleur vervagen. Kies in plaats daarvan voor pH-neutrale reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor gietvloeren. Bij aanschaf van een gietvloer bij Zilva vloeren ontvang je gratis een reinigingsmiddel.

Gebruiksaanwijzing: de vloer moppen met een microvezel mop, hiervoor PU-reiniger toevoegen aan het water in een verhouding van 1 op 200. Belangrijk: met één mop niet meer dan 30 m2 moppen. Daarna deze mop wassen in de wasmachine zonder wasverzachter. Bij grotere oppervlakken is het noodzakelijk met meerdere moppen te werken.

 

4. TIJDIG VLEKKEN VERWIJDEREN

Vlekken en gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden opgeruimd om te voorkomen dat ze in de vloer trekken. Gebruik een zachte doek of keukenpapier om het morsen op te nemen en reinig vervolgens met een mild schoonmaakmiddel en warm water.

 

5. BESCHERM DE VLOER TEGEN KRASSEN

Plaats viltglijders van Scratch no more onder meubelpoten om krassen op de gietvloer te voorkomen wanneer je meubels verschuift. Scratch no More ontwikkelt en produceert hoogwaardige stoelpootdoppen en meubelglijders die beschadiging van kostbare vloeren door het krassen van stoel- en tafelpoten en andere meubelen voorkomen. Scratch no More heeft complete vloerbeschermingssystemen voor vrijwel alle soorten meubels ontwikkeld. Wil je geen krassen meer op je vloer? Kies dan voor Scratch no More! Via Zilva Vloeren krijg je 5% korting op de aanschaf van stoelpootdoppen.

 

6. Periodiek onderhoud en herstel

Af en toe kan je gietvloer profiteren van wat extra zorg. Overweeg om de vloer te laten polijsten of opnieuw te laten coaten door een professionele vloerder als deze zijn glans verliest of beschadigd raakt. Dit kan de levensduur van je gietvloer aanzienlijk verlengen.

 

7. VOORKOM OVERMATIG VOCHT EN EXTREME TEMPERATUREN

Gietvloeren zijn bestand tegen vocht, maar vermijd langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden water. Zorg er ook voor dat de temperatuur in je huis niet extreem hoog of laag is, omdat dit de kwaliteit van de vloer kan beïnvloeden.

 

8. REGELMATIG INSPECTEREN

Neem de tijd om je gietvloer regelmatig te inspecteren op eventuele schade, slijtage of problemen. Hoe eerder je problemen ontdekt, hoe gemakkelijker het is om ze aan te pakken en verdere schade te voorkomen.

Kortom, het onderhouden en reinigen van een gietvloer is geen ingewikkelde taak, maar het vereist zorg en aandacht. Door regelmatig schoon te maken, voorzichtig te zijn met meubels en de juiste producten te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je gietvloer er jarenlang prachtig blijft uitzien. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd de instructies van de fabrikant of schakel een Zilva Vloeren in voor advies en onderhoud.

Back To Top